05-06-2018
Lieve Marcel en Mariska, wat hebben we een fijne tijd gehad en wat zijn we verwend. de heerlijke afwisselende ontbijtjes, de yoga, massages, wijntjes, het zwembad, de wandelingen alles was op en top verzorgd. Met name de ongedwongen sfeer die hier heerst hebben wij als zeer prettig ervaren. ij konden lekker ons gangetje gaan.
Ook was het leuk om andere gasten te ontmoeten, de andere verhalen te horen, de gezamenlijke ontbijtjes en momentjes bij het zwembad. Dat maakte het geheel compleet en wat ons betreft voor herhaling vatbaar. Wij wensen jullie heel veel geluk en succes in de toekomst, bedankt voor alles.
Liefs en knuffel van
Mieke, Lydia, Vera en Irma

21- 05-2018
Ontspanje in vier dagen. Het is gelukt . De rust, het geluid van de vogeltjes en de yogalessen op het dakterras met uitzicht over de bergen. Alles was geweldig op deze idyllische plek in Cómpeta.
Wat ik meeneem is dat yogalessen ook anders kunnen. Nieuwe oefeningen geleerd en mijn eigen dingen eruit gepikt.
Mariska’s zorgzame karakter zorgde ervoor dat ik mij iedere ochtend enorm verwend voelde.
Dank jullie wel
Tiana

11 mei 2018
Wat een genot om hier te zijn! Op deze prachtige sprookjesplek!
Genoten van :
– jullie gastvrijheid
– het lekkere diner en ontbijt
– de yogalessen
– de zingende vogeltjes
– de wandelingen
– de heerlijke sfeer in de tuin, de zon, het zwembad, Ushi
– de prachtige plantengroei, massage en de rust etc etc.
heel erg bedankt voor jullie goeie zorgen voor 5 onvergetelijke dagen!
Sjanie en dochters Fe en Fleur

3 mei 2018
Ons jaarlijkse vriendinnenweekje is een groot succes in jullie paradijsje geweest. Ontspanje is leuk, ontspannen, bijzonder gastvrij, met een fijne yogales, heerlijke massages, lekkere ontbijtjes en ruime terrassen met zwembad.
Mariska en marcel, jullie zijn prettige en gastvrije mensen. We hebben ons verwend gevoeld bij jullie , kortom voor herhaling vatbaar!
Carola, Jose, Sandra, Simone

24-04-2018
Lieve Marcel en Mariska,
Wat zeg ik tegen twee lieve leuke mensen die alles aan ons gegeven hebben in onze vakantie ( nou ja bijna alles haha) Eerder deze week dacht ik nog is het niet te lang 10 dagen op een zelfde plek, maar niets bleek minder waar !!! Alle 10 de dagen waren een feestje!!Jullie plek is prachtig met alles binnen handbereik. We hebben ons laten leiden door jullie adviezen en genoten van de wandelingen in de natuur, de dorpjes en de steden. De kers op de taart zijn toch jullie met zijn tweeën . Wij hebebn genoten van jullie “doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg mentaliteit “, jullie oprechtheid, gezelligheid en geweldige humor ! Dank jullie wel voor deze TOP vakantie !!
Alle liefs
Eddy en Jeanette

10-04-2018
Wij hebben zo genoten ! Zowel van de kamer als van de prachtige omgeving. je kunt hier geweldig wandelen. Normaliter zouden wij niet zo snel terug gaan naar dezelfde plek , omdat er zoveel te zien is in de rest van de wereld, maar voor jullie maken we graag een uitzondering. Marcel en Mariska bedankt voor de fijne dagen ,het heerlijke ontbijt, goeie tips, massage, gezelligheid en het mooie uitzicht.
Wij kunnen ontspannen weer naar huis.
Koen en Anneke

20-03-2018
Zodra je hier binnenkomt woel je je al helemaal thuis op deze mooie plek, een zeer warm welkom. De warmte konden we goed gebruiken aangezien de nachten nog erg koud waren voor de tijd van het jaar. maar super genoten van de yogalessen op het dak, zo bijzonder. heerlijk genoten en hopen graag een keer terug te komen. Nogmaals dank voor alle goede zorgen.
liefs Nicole

15-01-2018
Na een warme ontvangst, heerlijke nacht, top ontbijt, dagje kijken in de buurt, een echt thuisgevoel! dat geven jullie, we komen zeker terug ! Dank voor de goede zorgen
Liefs Caroline

21-11-2017
De heerlijke dagen hier op jullie, en even ook voor ons, droomplekje ! Wat een rust, inspiratie, ontspanning (heerlijke massage Marcel), zalig ontbijtje (vooral van jou hand Mariska ), heerlijke tuin. wat een zuiderse oase. Ik voel me helemaal in de watten gelegd ! Thuiskomen in Andalusié!!
ik kom graag nog een keer terug..wie weet !
Sylvia

19-11-2017
Heerlijk en bijzonder !!Wat een fijne combi van goede gastvrijheid, liefdevolle zorg, goede gesprekken en de gezelligheid met elkaar. En dat op zo’n mooie plek, dus nogmaals fijn en bijzonder !

12-11-17
Lieve Marcel en Mariska,
Wat een leuk en lekker B&B hebben jullie ! Ik had geen verwachtingen en liet dus alles op me afkomen, wat een mooi verblijf!! De tuin, de kamer alles even mooi. En dan nog het doosje op de kamer met een mooie boodschap erin. jullie gezelschap, het eten samen, het wandelen en dan  nog de yogales in de zon. Allemaal super leuk, heel erg bedankt voor de mooie dagen en de goede zorgen. Ik hoop zeker nog een keer terug te komen.
X Shadena

9-11-2017
Wat hebben wij hier een fijne tijd gehad! de twee nachten waren eigenlijk tekort. We hebben genoten van de mooie omgeving, de prachtige dorpjes en jullie mooie plekje! Ontzettend bedankt voor jullie gastvrijheid. We hopen ooit nog eens terug te mogen komen!
Gr Sander en ilse

13-10-2017
Wat een overheerlijke week hebben wij bij jullie gehad!! het ontbrak ons aan niets: fantastisch weer, lekker relaxen bij het zwembad, prachtige wandelingen in de mooie omgeving en gezellig eten in het dorp. Maar het is jullie enorme gastvrijheid en gezelligheid die het ‘m doet !! (ok, ok naast de veel te lekkere ontbijtjes, massages en yogalessen) Wees super trots op wat jullie hier samen hebben neergezet!! Met zoveel liefde, enthousiasme en oog voor detail kan dat alleen maar nog mooier worden.
Bedankt voor alles! Keep in touch!
Geert en Judith

07-10-2017
Wat een super mooie plek en dan omringd met warmte en gezelligheid. Samen met de allerliefste vriendinnenclub was dit het ultieme Ontspanje gevoel, mede ook dankzij jullie Marcel en Mariska is dit een vakantie met een gouden randje. Complimenten voor de heerlijk ontbijtjes en gerechten en een dikke 10 voor de ontspannende massages.
Liefs Francien
blij- van elke dag yoga
blij – van de meditatie workshop en nog zoveel meer

27-09-2017
Onze dagen waren heerlijk hier, genoten. Nog zoveel zon in een prachtige omgeving. Toch moesten we na vijf nachten weer gaan. Saai was het nooit, wel rust en ontspanning. Yogalessen gevolgd en een massage, andere lieve mensen ontmoet, niet verveeld , het echte vakantie gevoel !! Jullie zijn kanjers.
Hans en Jolanda.

21-09-2017
Genoten, uitgerust, enorm gelachen, kennis gemaakt met yoga ( heerlijk) en los gemasseerd. ik kan er weer een poosje tegen dankzij jullie.
Super bedankt, Jayne.

16-09-2017
In 2 woorden, heerlijk, heerlijk !!
We hebben genoten, gelachen en ontspannen, we hebben het geaccepteerd, benoemd en weer losgelaten. Maar deze week zullen we niet loslaten. we zullen de hartelijkheid, de gastvrijheid en de heerlijke verwennerij niet snel vergeten, bedankt voor alles !!
Pauline en Hanneke

09-09-2017
Ik heb me ontzettend vermaakt bij jullie afgelopen week. de verzorging en gezelligheid heb ik erg gewaardeerd. Alles is super voor elkaar en de yoga en massages waren erg aangenaam voor lichaam en geest. Ik hoop dat jullie hier nog voor een lange tijd mooie dingen mogen doen.
Marc

26-08-2017
En of ik me thuis gevoeld heb!! Ik heb het hartstikke naar mijn zin gehad ! het is een week geweest om nooit meer te vergeten, de geweldige yoga, heerlijke diners en fijne babbels. Dank jullie wel voor jullie openheid, eerlijkheid en het delen van jullie ervaringen.
Jullie hebben me geinspireerd om nog meer te doen waar ik van hou, maar steeds met beide voetjes op de grond. We keep in touch!
Selina

27-07-2017
Wat een ontdekking was dit ! De rust, de prachtige natuur, het lekkere eten, zalig ! En natuurlijk jullie gastvrijheid , we voelden ons al direct thuis. We hopen zeker terug te komen.
Pascuale en Guseppe

23-07-2017
Wat ruikt het hier lekker!! Het kan ook niet anders met zo’n prachtige tuin vol bloesems en geurige bloemen. Yoga op het dak met uitzicht op de bergen, een opkomende zon en de geur van de cipressen als je daar niet van ontspant…
Bedankt voor het warme onthaal, de gezellige gesprekken en heerlijk ontbijt .
Catharina

02-07-2017
Wat eigenlijk maar 1 nacht zou zijn , zijn er uiteindelijk vijf geworden !! We voelden ons zo op ons plek in Cómpeta en zeker bij jullie, zo gastvrij, behulpzaam en lief !
Edwin en Claudia

06-06-2017
Wij willen jullie bedanken voor de gastvrijheid, de leuke yogalessen, het heerlijke ontbijt en de maaltijden. Leuk om te zien hoe verschillende mensen zo met elkaar omgaan. Af en toe voelde ik mij in het programma van Rik Velderhof met alle aandacht die we kregen.
Dorine en Josin

01-06-2017
Wat heerlijk was het bij jullie : yoga op het dakterras bij opkomende zon, het heerlijke ontijt en relaxen onder de olijfbomen bij het zwembad…de ontspanning komt vanzelf!! Ook heel leuk om te zien hoe een groep onbekenden door jullie tot een heel gezellig geheel wordt gekneed in een paar dagen, jullie hebben hier echt talent voor ! Wij komen heel graag terug , dat is duidelijk !
Judith

27-05-2017
We kwamen hier om even bij te komen van de sleur uit Nederland. Wij gaan met heel veel energie terug.
De stilte, de rust, de schoonheid, het dorp, de terrassen, de wandelingen, het eten bij de casa, de yoga, de massage en ook vooral de services van Mariska en Marcel . Zo persoonlijk en zo gewoon, fantastisch !
Hier kom je tot rust, heerlijk !
Peter en Karin

14-05-2017
Het waren geweldige dagen, wat een super locatie hebben jullie hier! Heerlijk om hier een paar dagen bij te komen en verwend worden met jullie gastvrijheid. Ook mijn eerste kennismaking met yoga was super !
Hester

14-05-2017
Wat een heerlijke dagen waren dit op jullie super leuke plek. Echt genoten van alles , de B&B, het dorpje, het lekkere eten en drinken ( met name de wijn) , de yoga en jullie gastvrijheid!
Bedankt hiervoor
Danielle

14-05-2017
Wat is het makkelijk om je hier thuis te voelen! Zo fijn een paar dagen bij te dagen in een fijne omgeving waar jullie casa een mooie mix biedt van rust en gezelligheid, ontspanning en de nodige inspanning. Jullie gastvrijheid maakt het mooie plaatje compleet. Wat mij betreft was dit niet mijn laatste bezoek aan ontsoanje.nl, muches gracias !
Anita

01-05-2017
Wat een heerlijke ontspannen tijd heb ik bij jullie gehad. heb genoten van jullie gastvrijheid en de heerlijke omgeving, van de yogalessen, de massage en het heerlijke eten.
Bedankt !
Carla

01-05-2017
Ik heb het heerlijk naar mijn zin gehad, ondanks twee dagen tegenvallend weer. De hartelijkheid van Marcel en Mariska is hartverwarmend , net als de goede zorgen en het heerlijke eten!
Dank jullie wel en zeker de moeite waard om nog eens terug te komen !
Isabel

01-05-2017
Ik heb met plezier hier van de gastvrijheid genoten! Na aanvankelijk tegenvallend weer , waren de laatste dagen met de zon het echte Ontspanje gevoel. Marcel is een kundige masseur en ook voor de gastvrouw niets meer dan lof !
Ton

27-04-2017
Ik heb een heerlijke week gehad en ben hier helemaal tot rust gekomen. Dit komt niet enkel door de ligging maar ook door Marcel en Mariska zelf , die heel gastvrij en ontspannen zijn. Elke ochtend yoga op het dakterras was voor mij een mooie ervaring en een massage zou ik iedereen aanraden. Ik heb hier heerlijk geslapen en steeds de dag begonnen met een lekker uitgebreid ontbijt waarbij het telkens weer een verrassing was wat Mariska op tafel zette. Ook het dorpje zelf is heel gezellig ( op loopafstand) en je kunt hier prachtige natuurwandelingen maken.
Kortom Ontspanje doet zijn naam eer aan .Ik kom zeker terug !

26-04-2017
De heerlijke, ontspannen, relaxte zonnige en fantastische plek van jullie ontspanje.nl domein. het was echt nog mooier , gezelliger en idylischer dan op de plaatjes. Ik heb heerlijk gerelaxed en afgeschakeld van mijn drukke leven.
Voor de eerste keer ook kennis gemaakt met yoga. Met begeleiding en instructies door Marcel een bijzondere en voor herhaling vatbare ervaring. Ook nog eens een heerlijke massage genoten heerlijk op de massagetafel buiten.
Dank ook voor alle heerlijke ontbijtjes, paella, hapjes, smoothies etc. Ik vind echt dat jullie geen betere plek hadden kunnen uitkiezen voor jullie droom. Ik kijk nu al uit naar mijn volgende bezoek!
Muchos Besos
Marco

18-04-17
Vanaf het moment dat ik op Malaga landde heb ik me enorm thuis gevoeld. de ontvangst en de verzorging op jullie Finca maakte het voor mij compleet. Het is werkelijk een prachtige omgeving en een gebied met heel veel mogelijkheden.
het geluk dat ik had om met Roberto 3 dagen actief te zijn met mountainbiken en wandelen kwam prima uit !
Ik hoop dat ik vaker van zo’n weekje kan genieten bij jullie want het heeft mij heel veel goed gedaan !
Rob

18-04-2017
Ik kwam hier moe en futloos aan vorige week. Nu , op de vooravond van mijn vertrek voel ik me energiek en ontspannen. Het recept van zo’n metamorfose ? Zon, elke dag 70 minuten yoga , een paar keer een duik in het zwembad , lekker eten, massage ( buiten wat heerlijk ) , goed slapen, de gezelligheid van enerzijds goede gesprekken en anderzijds samen lachen, de weg niet kunnen vinden maar wel de top bereiken, cafe con leche in een dorp van dik tien jaar oud, een artwalk, olijfblaadjes uit mijn haar pulken na de yoga , een beetje lief en leed delen, boekje lezen, glaasje wijn, in de verte de zee zien en dichterbij de bergen en ik vergeet vast nog wel wat.
Hartstikke bedankt voor jullie allebei!
Louise

10-04-2017
Een beetje zenuwachtig was ik wel ! Wat had ik nu toch weer gedaan ? Zomaar een yogaweek geboekt bij ontspanje.nl terwijl ik nauwelijks ervaring met yoga heb..
Maar op de site vertelt Marcel in zijn blog dat je niet slecht kunt zijn in yoga en dat sterkte mij in mijn besluit.
Maar een geweldige week gehad met inderdaad yogalessen die ik op mijn niveau soepel mee kon draaien en de rest was even eens super. het ontbijt, de massage en de hele omgeving heeft mij opnieuw opgeladen.
Marcel en Mariska, bedankt voor alles! Ontspanje.nl doet zijn naam eer aan . Ik kom zeker nog een keer terug !
Marloes

31-03-2017
Mijn laatste dag alweer en wat heb ik genoten. Een prachtige plek! wakker worden van de vogeltjes, heerlijk ontbijt en supergezellig gezelschap. Onverwachts werd het een soort wandelvakantie voor mij. Echt gaaf dat er zoveel mogelijkheden zijn. En hoe lekker is het dan, dat je na een dag flink stappen, je kan laten masseren in de tuin. ik heb een topweek gehad, dank lieve mensen.
Marieke
PS : uitstekende plek voor een solo vakantie
PS 2: bedankt voor de insmeerservice, Maris!
PS 3:Je bent een kei goeie masseur Marcel !
PS 4 : lekkere hangmatten!

28-03-2017
Lieve Marcel & Maris,
Super bedankt voor de gastvrijheid en gezelligheid afgelopen week. We hebben genoten! Ontspanje is echt een heerlijke plek om te onthaasten en te relaxen. De yogales was erg fijn, de diners in de casa, heerlijk en ook het avondje uit met jullie in Competá was top ! Veel succes met alles en geniet van jullie prachtige plek!
Liefs Marieke en Jenny

25-03-2017
Lieve Marcel en Mariska,
Heb in jaren niet zo goed geslapen! Wat een feest om in maart al een dagje op het strand te kunnen zitten. Ben weer helemaal uitgerust en vol nieuwe inspiratie voor yoga, meditatie en ontspanning. Met zonsopgang op het dakterras, wandelen – waar ik normaal niets aan vind- het was heerlijk! Kan het echt iedereen aanraden om de familie even thuis te laten en in Spanje te komen genieten. Of om ze gewoon mee te nemen natuurlijk. heel veel dank voor de gezelligheid, de ontbijtjes, de paella en de gedenkwaardige danspasjes van Feyenoord Kees. Misschien kom ik van de zomer nog wel een keertje terug ..
xxx Karin

25-03-2017

Geen foto, geen film, geen beschrijving kan duidelijk maken hoe het is om hier te zijn om het gevoel te krijgen. De rust , de stilte, de vogels, de bloemen en planten maken het tot een heerlijk oord. En dan natuurlijk jullie heerlijke gezelschap, goede zorgen en verwennerij maken het plaatje compleet. Dan nog het heerlijke eten bij de diverse leuke eettentjes in het dorp en de wijn momentjes maken het helemaal top. En dan nog .. en dan.. en DUS heerlijk , top, ik heb genoten!
Dikke kus Tiek

25-03-2017
Wat een geweldig huis en mooie omgeving. Ik heb genoten van jullie goede verzorging. Het ontbijt is super en ook de zelfgemaakte paella was heerlijk. En wat hebben we geboft met de mooie wandeling, het bezoek aan Nerja en het genieten op de terrassen. Ik heb genoten van drie heerlijke dagen in het mooie en gezellige Competá. heel veel succes met jullie B&B en yoga. Ik heb me erg welkom gevoeld. Hopelijk tot snel lieve Marcel en Mariska.
Groetjes Karin xxx

12-03-2017
We waren welkom op jullie landgoed “Ontspanje”. Echt Spaans met hoekjes, ruimte, zon en gezelligheid. Competá het mooie witte dorp tegen de rotsen geplakt hebben we ook mogen beleven. Wijntje, tapas, mooie straatjes en pleintjes. Maar ook in jullie B&B genoten van het ontbijt, kamers, hapjes en het lekkere eten. Heerlijk waren de gesprekken over jullie onderneming. Mooi om te zien dat jullie een goeie combi zijn en dromers en werkers zijn. Massage echt een aanrader. Fijn dat we welkom waren !
Dikke kus en graag tot ziens
Bep en Anoeska

Een half jaar in Spanje

12th juli 2017

 

En opeens woon je alweer 6 maanden in Spanje. De tijd is omgevlogen als je terugkijkt, hoewel de dag van aankomst toch ook weer heel lang geleden lijkt.

En hoe kijk je dan terug ?

Ben je de niet verwachte kou van de winter alweer vergeten ? Vooral de avonden in de huiskamer die maar niet warm te krijgen was.
Het harde werken in de eerdere twee maanden toen het hele huis en de gastenkamers nog aangekleed en ingericht moesten worden.
Het met horten en stotende proces van de website, mail adres, booking.com en allerlei andere rompslomp. Maar ook de kennismaking met de Spaanse ‘manana’ cultuur, die in het echt slechts in de privésfeer bestaat , want de gemiddelde loodgieter, stucer of wifi man is stipter dan in Nederland maar de buurman van even verderop die binnenkort wel even komt helpen met de tuin kan best wel even op zich laten wachten.
En dan natuurlijk de gasten, daar waar we het allemaal voor doen, is dat wat we ervan verwacht hadden ?
Volmondig  JA , heel veel leuke mensen met leuke, mooie en soms inspirerende verhalen zijn hier al geweest en hebben aan onze verwachtingen voldaan.
En dan verder nog de mensen die we hier in het dorp hebben leren kennen, maakten het een heel prettig eerste half jaar.

En tenslotte het dorp Cómpeta zelf, ooit waren we binnen twee dagen verliefd op de nauwe witte straatjes en de gezelligheid van alle terrassen op het dorpsplein en dat is zeker niet minder geworden.

En wat het komende half jaar wordt …..? Wordt vervolgd

Marcel

 

yogavakanties

Ademhalen is het allerbelangrijkste in het leven. Je kunt wel een maand zonder eten, dagen zonder drinken maar slechts enkele minuten zonder ademhalen.
Toch denken we er niet of nauwelijks over na omdat het allemaal vanzelf lijkt te gaan. De meeste mensen gebruiken maar een ( klein) deel van hun hele ademhaling en halen er dus niet alles uit.
Stel dat je je ademhaling zou kunnen verbeteren, hoeveel meer zou je er dan uit kunnen halen als je beseft hoe vaak je ademhaalt in je hele leven.

5 voordelen van een verbeterde ademhaling:
– toename van energie
– verbeterde weerstand
– afname spanning in lichaam door verbeterde afvalstoffen verwerking
– beter kunnen omgaan met stress
– door kalmte betere controle over emoties.

Aan de slag dus !!
Ga eerst eens je eigen ademhaling ontdekken, adem je door je neus of door je mond ? ( neus is beter) , adem je diep of oppervlakkig ? en is je adem regelmatig of niet ?

Oefening : volledige (yoga) ademhaling:
Zit goed rechtop of lig, leg 1 hand op je buik en 1 hand op je onderste ribben.
Adem nu diep in naar je buik en duw je hand daar weg (met je buik), blijf inademen en verbreed je ribbenkast naar buiten toe. Als je nog verder inademt gaat pas je borst en schouders omhoog.
Bij de uitademing precies andersom.
Doe deze oefening een minuut of vijf en herhaal regelmatig om meer uit je ademhaling te halen en probeer ook in het dagelijkse leven bewust te worden van je ademhaling en hopelijk je vooruitgang met alle gevolgen voor je gezondheid.

Zonnegroet Marcel

 

Yoga groep op het dakterras

“Je kunt niet slecht zijn in yoga ” en toch hoor ik bijna dagelijks mensen die dit beweren, met als toevoeging dat ze zo stijf zijn en dat iedereen veel verder in de houdingen komt dan zij.

Wat ik veelvuldig in mijn lessen zeg is dat het daar niet om gaat maar om wat je voelt en de grens die je in je houding tegenkomt en via je ontspannen doorademen die spanning los kan laten.
Maar blijkbaar nemen we in deze prestatiegerichte maatschappij ons “ego” mee op de yogamat en vinden we de vooroverbuiging van de buurvrouw belangrijker dan het rustig bij jezelf blijven.

Nu is dat loslaten van je “ego” nou net één van de doelen binnen de yoga en het loslaten van spanning en doorademen in een houding een geweldige oefening om in het dagelijks leven naast de mat met tegenslagen en stress om te gaan.

Dus laat je niet tegen houden door wat stramme hamstrings of een superlenige buurvrouw en oefen lekker door !!

Een bekende zin in de yoga is : “Yoga gaat niet om het aanraken van je tenen maar om wat er gebeurt op weg er naar toe “.

De voordelen van yoga

15th februari 2017

Zoals beloofd in mijn vorige blog, dit keer over de voordelen van yoga. Meestal volgt er dan een opsomming die wel kan oplopen tot 25 redenen zoals ik op internet soms zie. Maar is het niet relevanter om mijn eigen ervaringen op dit gebied te delen?

Op dagen dat ik dat ’s ochtends yoga heb gedaan voel ik mij de rest van de dag gewoon beter, loop ik iets rechter op en lijkt het wel of alles net even lekkerder gaat. Lichamelijk is dat misschien ook niet zo raar, als je net je bed uitkomt, ben je waarschijnlijk net als ik nog wat stijfjes en moet de boel nog op gang komen. Als je dan in een yoga practise alle bewegingen ( voor- en achteroverbuigingen , zijwaarts en wat draaiingen van de romp) hebt gemaakt en met wat aandacht je ademhaling bekeken en gestimuleerd hebt is het vrij logisch dat alles in je lichaam weer wat soepeler loopt en stroomt.

Maar gek genoeg gebeurd er ook iets op het psychische vlak , zowel op korte als langere ( blijvende ) termijn. Zo voel ik mij op yoga dagen net iets relaxter , blijer en kan ik iets beter relativeren. Dezelfde effecten constateer ik zelfs als ik terug kijk op langere termijn. Zo kwam ik er na enkele jaren yoga beoefening achter dat ik in die zelfde tijd geen last meer had van mijn ( milde) winter depressies.

Zoals je ziet zijn er veel voordelen te behalen , probeer het gewoon eens en kijk wat het voor jou doet !!

Maar natuurlijk ben je ook altijd welkom bij Ontspanje.nl hier in Cómpeta, Spanje.

Zonnegroet Marcel

yogaweekje bij ontspanje

Dat yoga tegenwoordig helemaal hot is , is duidelijk . En dan bedoel ik niet eens de letterlijke Hot-yoga of Bikram- yoga stijl die in een voorverwarmde zaal van 40 graden gegeven wordt.

Nee, ik bedoel dat Yoga tegenwoordig helemaal ” in ” is. Waren het tijdens de vorige “hype” nog slechts wat hippies in de jaren 60 en 70 die op zoek naar zichzelf , bij de 3000 jaar oude Indiase levenswijze uitkwamen. Tegenwoordig doet iedereen aan yoga , van de bakfietsmoeder tot aan mijn nichtje van 15 jaar. En als je erop let ( wat wij van ontspanje.nl natuurlijk doen ) zie je het overal terug komen. Bijvoorbeeld in één op de zes reclame filmpjes hebben trendwatchers wel iets met yoga gestopt en is er bijna geen BN ‘er of filmster die in een interview niet laat weten aan yoga te doen.

Hoe komt dit nu ?

Het stoffige en zweverige imago van yoga is er wel een beetje afgepoetst en zijn er vele moderne vormen van yoga ontwikkeld die meer aansluiten bij de moderne ( gezonde) levenswijze van onze tijd. Zodat er voldoende keus is voor iedereen om zijn ideale yogavorm te vinden. Of je nu een zeer actieve vorm als Power yoga ( wat meer sport wordt ) of een hele ontspannende vorm als Yin yoga ( langere , zittende houdingen ) kiest, de voordelen van yoga komen op allerlei manieren naar voren. Waarover meer in het volgende blog.

Wil je meer te weten komen over yoga en misschien jouw ideale vorm vinden ? Blijf dan dit blog volgen en leer meer over onze visie op yoga voor iedereen.

Torrox Pueblo

Inmiddels zijn we zo’n drieënhalve week nu hier in Cómpeta en ik kan niet zeggen dat we ons vervelen. We staan ondertussen al een maand of vier op scherp en zijn vol activiteit. Eerst natuurlijk alles in Nederland gehad en nu zijn we hier bij onze nieuwe Spaanse villa druk in de weer. De meeste vervelende dingen zoals al het papierwerk is achter de rug (gelukkig) en nu rijden we  regelmatig naar allerlei winkels om met verschillende bouwpakketten en potten verf weer thuis te komen. We komen nu op het punt dat we ook langzaam resultaat gaan zien , de kamers beginnen vorm aan te nemen, in de tuin wordt ieder dag hard gewerkt  en over een week of vijf wordt het zwembad gevuld. De hangmatten , yogamatjes, keukenkast en gordijnen zijn onderweg , de grote eettafel staat in elkaar en niet onbelangrijk de zon is ook regelmatig hier te vinden. En … tot nu toe bevalt het ons nog prima hier . Ik moet af en toe denken aan het liedje van Andre Hazes Jr  “Leef” en dat is wel wat zo’n buitenlandse droom met je doet. Het gevoel hebben dat je leeft en dat gevoel  is…….. heerlijk !!!!

“Leef, alsof het je laatste dag is, leef ,alsof de morgen niet bestaat, leef ,alsof het nooit echt af is, leef,  pak alles wat je kan ”

Lieve Zonnegroet

Mariska en Marcel

www.ontspanje.nl

 

 

Ontspanje in Spanje

14th januari 2017
sinaasappelboom in de tuin bij ontspanje.nl

Ontspanje in Spanje is de naam van het artikel in het Algemeen Dagblad op zaterdag 14 januari 2017. Sinds we met het idee rondlopen om in Spanje te gaan wonen en een B&B annex yogavakanties te gaan runnen, gebeuren er zoveel leuke dingen. Je ontmoet nieuwe mensen , hoort nieuwe verhalen  . Maar ook vrienden en kennissen staan voor je klaar en  kunnen zo hier en daar wat voor je betekenen. Dan kan het dus gebeuren dat je met je foto en je verhaal in de krant komt te staan, zó ontzettend leuk !

Mensen ontmoeten is waar ik van geniet en als we dan ook nog wat voor elkaar kunnen betekenen , elkaar helpen en interesse tonen dan wordt de wereld toch weer een stukje mooier. Ik geloof er ook wel in dat , wanneer je er  open voor staat dingen op je pad komen.  De weg naar het onbekende en er toch vertrouwen  in hebben dat het goed komt,  want er komt vast wel weer iets moois naar je toe.

Van de week ons toch wat zorgen gemaakt of we wel te vinden zijn voor toekomstige klanten en hoe gaan we dat dan doen qua reclame..?  En zie hier een pagina in de krant, een advertentie in het blad de Happinez ( 21 januari) en een reisadvertentie bij Yoga online en wie weet wat er nog op ons pad komt… Ik ben benieuwd, laat maar komen !

“We ontmoeten mensen niet bij toeval . Zij kruisen ons pad voor een reden. ”

Lieve Zonnegroet

Mariska en Marcel

www.ontspanje.nl

 

Na een maandje stress in Nederland te hebben gehad ,want ja waar maak je je allemaal zorgen om ….? Hoe moet dat nou met de poes in het vliegtuig, wat moet ik allemaal inpakken, wat blijft hier , wat gaat mee, is alles opgezegd, wat moeten we daar straks als eerste gaan regelen etc etc. Het huis hing vol met to do lijstjes pff….

Maar nu , als ik er op terugkijk is het allemaal meegevallen en moet ik zeggen dat we het echt wel goed geregeld hadden . Natuurlijk heb je op veel dingen geen invloed ook al doe je zo je best. Met als resultaat dat bij mij de tranen over mijn wangen liepen in het vliegtuig en ik mij vreselijke zorgen maakte over de poes aan mijn voeten. Al die herrie en geen contact met haar kunnen hebben maar uiteindelijk is dit allemaal best goed verlopen voor haar en loopt ze hier nu vrolijk rond. En ach , wat was ik  bang dat ik te weinig kleding bij me zou hebben maar als ik nu zie wat er allemaal ligt  denk ik;  wat moet ik er allemaal mee…?

Waar heb je nog meer geen invloed op,  nou , bv het aanvragen van een NIEnummer ( ons sofinummer) hier in Spanje , je moet gewoon zorgen dat je er midden in de nacht bent, lief naar de meneer lachen en vooral ook luisteren naar hem en dan maar hopen dat je het nummer krijgt , dát is dan je invloed!

Invloed op een leuke avond , tja,  daar ben je zelf bij . Maar wat is het toch heerlijk als een middag ineens een onverwachte wending krijgt, kijk daar houd ik nou van . Even s’middags op 6 jan ( één van de vele feestdagen hier in Spanje)  een drankje doen op het terras in het dorp en uiteindelijk om 22.00 uur terug naar huis nadat je dansend tussen de dorpsgenoten op de stoelen hebt gestaan, heerlijk!

Maar wat een positieve invloed heeft het dorp Cómpeta op me , de rust van de prachtige natuur , het kwetteren van de vogeltjes, de lieve dorpsgenoten maken me een heel stuk rustiger dan een maand geleden in Nederland .

Er moet nog steeds veel gebeuren maar ….. ach ’t  komt allemaal wel goed , ontspanje !

“Alles komt op het juiste moment , wees geduldig ! ”

Lieve zonnegroet

Mariska

 

 

 

Wij beginnen het nieuwe jaar in ieder geval goed , een hele nieuwe start met nieuwe levenservaringen, nieuwe contacten, nieuwe taal , nieuw huis en al het onbekende wat op ons pad zal komen.

Wij zijn ervan overtuigd dat het nieuwe avontuur ons een hoop zal brengen in wat voor vorm dan ook.

“het idee dat we het leven zouden kunnen beheersen, weerhoudt ons ervan het leven te ervaren als een eindeloze stroom van mogelijkheden. Juist als je de controle loslaat, kan het leven zich in zijn volle omvang tonen. Juist in die overgave van de vrije wil ligt ultieme vrijheid”

Lieve zonnegroet ,

Mariska en Marcel

www.ontspanje.nl