• Dorpje Cómpeta in de winter

Het witte dorp Cómpeta

Cómpeta ligt op een hoogte van ongeveer 638 m, op ca. 1 uur rijden van het vliegveld van Málaga en is één van de mooiste witte dorpjes van Andalusië.

Het kleine (kunstenaars)dorp Cómpeta met slechts zo’n 3900 inwoners ligt in het binnenland van de bergachtige streek Axarquia, ten noordoosten van Málaga en grenst aan een enorm natuurpark (ruim 42.000 hectare). Het voor- en najaar zijn ideale jaargetijden met dagtemperaturen van ca. 20 – 25 graden. Maar ook in de winter zijn de temperaturen nog heel aangenaam. In deze regio schijnt de zon meer dan 300 dagen per jaar. Met 9 officiële wandelroutes waaronder de Oude Zijderoute, die naar Granada liep, is het dan ook een aanrader voor outdoor- en natuurliefhebbers .

Wijn en tapas
Het charmante Andalusische dorp ligt aan de voet van de fraaie berggebieden van Tejeda en Almijara. De amandelen en honing zijn belangrijke typisch lokale producten. Het landschap wordt gekenmerkt door bergen met olijf- en fruitbomen en vele wijngaarden, waar de zoete Málaga-wijn geproduceerd wordt. Het pittoreske dorp ligt aan de Ruta del Sol y Vino (wijnroute) met nauwe, slingerende straatjes, witgekalkte huizen en een mooie dorpskerk.

Er zijn talloze bars en restaurants die een grote variatie traditioneel Spaans eten en tapa’s aanbieden. Je vindt er een historisch museum, een wijnmuseum, barretjes met een oude wijnpers en de beste ham vd streek en mooie gevels. Ook zijn er georganiseerde (wandel)tochten om de plaatselijke flora en fauna beter leren te kennen. Geniet van de natuur met sneeuw op de bergen in de winter, de vele wandelpaden met hun bloemen, planten, salamanders en berggeiten. Vergeet vooral niet omhoog te kijken naar La Maroma (zo’n 2066 m. hoog) en de adelaars!

Cómpeta biedt de ontspannen rust van een Andalusisch dorp waar tegelijkertijd ook diverse activiteiten aangeboden worden. Wandelen door de smalle, soms steile, straatjes van het dorp of in het natuurpark, een bezoekje aan één van de vele restaurantjes en bodega’s of meedoen aan de lokale feesten maken uw vakantie onvergetelijk! (bron: beleef adalusia.nl)

Activiteiten
Maak een wandeling door één van de mooiste witte dorpjes en strijk neer op een gezellig terras. Of ga uit eten in één van de vele betaalbare restaurants die er in het dorp zijn. In de zomermaanden organiseert Cómpeta veel leuke optredens en kunstfestivals. In de zomer heeft Cómpeta als hoogtepunt Noches del Vino, dit is op 15 augustus en betekent ‘de nacht van de wijn’. De hele nacht door wordt er gefeest in het dorp. Semana Santa is de week voor Pasen, dan zijn er processies die ’s avonds laat beginnen, beelden uit de kerk worden door de smalle straatjes in het dorp gedragen onder begeleiding van gezang en kaarslicht. Op Goede vrijdag wordt de kruisiging nagespeeld, heel indrukwekkend.

dorpje Competa
straat in Cómpeta
winkeltje in Cómpeta
witte dorpje Cómpeta
Cómpeta
het dorpje Cómpeta op de rotsen